Ne propustite

Izrada i postavljanje reklamnih banera u mreži web sajtova
Oštre kritike na račun Nutelle

Ljubitelje Nutelle prije nekoliko dana uznemirala je informacija da bi ova omiljena slastica mogla nestati s polica trgovina jer sadrži kancerogeno palmino ulje, a sada se rasprava zahuktala oko njenog sastava.

Prije nekoliko dana na Redditu je objavljena i fotografija koja prikazuje sastav Nutelle, a vrlo brzo se proširila drugim društvenim mrežama. Prema toj fotografiji, u Nutelli je najviše šećera, a potom palminog ulja. Kakaaa i lješnjaka ima daleko manje.

Proizvođač Nutelle, italijanski Ferrero, odbacio je izvještja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u kojem se navodi da jedan od sastojaka popularnog namaza kancerogen. Riječ je o palminom ulju koje Nutelli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja. EFSA navodi kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja, a isti je zaključak nedavno donijela i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali Ferrero tvrdi da u proizvodnji popularnog namaza ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok pritisak.

Ferrero je zbog ovih zaključaka pokrenuo veliku televizijsku kampanju kojom želi objasniti da palmino ulje nije opasno i da Nutella bez njega nikako ne bi bila ista.

 

Postoji i još jedan problem; palmino ulje najjeftinije je na tržištu i njegova zamjena nekim drugim sastojkom proizvođača bi koštala između osam i 22 miliona dolara godišnje, navodi Reuters.

Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja namaz bi učinila lošijim i to bi za nas bio veliki korak unazad”, rekao je Ferrerov menadžer Vincenzo Tapella.

 

EFSA je još u maju objavila da je palmino ulje jači kancerogen od svih drugih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višima od 200 stepeni Celzijusa.

U Ferreru tvrde da oni ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok prtisak.

Taj proces traje duže i 20 je odsto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturu. Palmino ulje koje mi koristimo je sigurno jer dolazi iz svježe iscijeđenih plodova”, navodi Ferrero u svojoj TV reklami.

Inače, većina biljnih ulja se pri visokim temperaturama razlaže na toksične aldehide koji su povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2. Najzdravijim se pokazalo maslinovo ulje i svinjska mast.

14+
Podijelite ovaj link:
21.02.2018
Copyright © 2022, Biganimal. Developed by Animat studio.