Ne propustite

Knjiga na komad

Pratite nas i na društvenim mrežama i grupama:

Biganimal Facebook  Biganimal Instagram Instagram Biganimal Twitter Twitter Biganimal Viber group Viber  Biganimal Telegram group Telegram  Biganimal TikTok group TikTok

 

Oštre kritike na račun Nutelle

Ljubitelje Nutelle prije nekoliko dana uznemirala je informacija da bi ova omiljena slastica mogla nestati s polica trgovina jer sadrži kancerogeno palmino ulje, a sada se rasprava zahuktala oko njenog sastava.

Prije nekoliko dana na Redditu je objavljena i fotografija koja prikazuje sastav Nutelle, a vrlo brzo se proširila drugim društvenim mrežama. Prema toj fotografiji, u Nutelli je najviše šećera, a potom palminog ulja. Kakaaa i lješnjaka ima daleko manje.

Proizvođač Nutelle, italijanski Ferrero, odbacio je izvještja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u kojem se navodi da jedan od sastojaka popularnog namaza kancerogen. Riječ je o palminom ulju koje Nutelli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja. EFSA navodi kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja, a isti je zaključak nedavno donijela i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali Ferrero tvrdi da u proizvodnji popularnog namaza ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok pritisak.

Ferrero je zbog ovih zaključaka pokrenuo veliku televizijsku kampanju kojom želi objasniti da palmino ulje nije opasno i da Nutella bez njega nikako ne bi bila ista.

 

Postoji i još jedan problem; palmino ulje najjeftinije je na tržištu i njegova zamjena nekim drugim sastojkom proizvođača bi koštala između osam i 22 miliona dolara godišnje, navodi Reuters.

Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja namaz bi učinila lošijim i to bi za nas bio veliki korak unazad”, rekao je Ferrerov menadžer Vincenzo Tapella.

 

EFSA je još u maju objavila da je palmino ulje jači kancerogen od svih drugih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višima od 200 stepeni Celzijusa.

U Ferreru tvrde da oni ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok prtisak.

Taj proces traje duže i 20 je odsto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturu. Palmino ulje koje mi koristimo je sigurno jer dolazi iz svježe iscijeđenih plodova”, navodi Ferrero u svojoj TV reklami.

Inače, većina biljnih ulja se pri visokim temperaturama razlaže na toksične aldehide koji su povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2. Najzdravijim se pokazalo maslinovo ulje i svinjska mast.

14+
Podijelite ovaj link:
21.02.2018
Copyright © 2023, Biganimal. Developed by Animat studio.