Ne propustite

Hausmajstor | kućni majstor od sitnih popravaka do adaptacija i renoviranja

Pratite nas i na društvenim mrežama i grupama:

Biganimal Instagram Instagram Biganimal Twitter Twitter Biganimal Viber group Viber  Biganimal Telegram group Telegram

 

Pet najprodavanijih tenkova na svijetu

Tehnologija ne stoji mirno, a nova jedinstvena dostignuća i impresivni projekti redovito se pojavljuju u modernoj vojnoj industriji. Ako govorimo o proizvodnji tenkova, sada se proizvode borbena vozila četvrte generacije, opremljena najnaprednijim sustavima i kompleksima. Ipak, modeli treće generacije još uvijek su u službi mnogih zemalja svijeta, koji se moderniziraju i zadovoljavaju trenutne zahtjeve.

Od Drugog svjetskog rata ova se tehnika dosta promijenila. Vodeći proizvođači borbenih vozila su europske zemlje, Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja. Razmotrite najprodavanije tenkove na svijetu za 2023.

1. T-90Za ljubitelje vojne opreme neprikosnoveni bestseler među najpopularnijim i najprodavanijim tenkovima na svijetu je T-90. Proizvodi se u raznim inačicama i modifikacijama (T-90AM za rusku vojsku i T-90MS - izvozna inačica). Sam stroj dizajniran je na temelju legendarnog sovjetskog tenka T-72 i postao je najuspješniji komercijalni projekt u vojnoj industriji 21. stoljeća, uz pomoć kojeg je Ruska Federacija pouzdano stekla uporište u vojnoj opremi nove generacije. tržište.

Prema sadašnjim podacima, više od 2100 tenkova T-90 raznih tipova sišlo je s proizvodne trake, a 1500 ih je otišlo u izvoz. Osim toga, tvornice tenkova još uvijek su uključene u izvršenje ugovora za nekoliko stotina vozila.

Od 1657 tenkova koje je Indija naručila, do sada je prodano samo 1000 tenkova. Također, 137 jedinica će ići u Irak i Vijetnam, dok egipatska vlada planira kupiti najmanje 200-300 borbenih vozila, jer bi inače bilo nelogično razmještati proizvodnju u zemlji.S tim u vezi, u bliskoj budućnosti planira se sklopiti još 1000 jedinica novih tenkova, a s obzirom na pregovore s Kuvajtom (dodatnih 146 modificiranih tenkova T-90MS) i Indijom (464 tenka T-90MS), postoje svi preduvjeti za povećanje broja tenkova na 1600 jedinica.

Tako velika potražnja i rastuća popularnost modela rezultat je nekoliko operativnih prednosti i kvaliteta. Glavni plus je uravnotežen omjer cijene i kvalitete. Cijena tenka T-0-S za izvoz je 2,5 milijuna dolara, dok poboljšani T-90MS može koštati čak 4,3 milijuna dolara. Što se tiče novih zapadnih razvoja, njihova minimalna cijena počinje od 6 milijuna dolara, a zapravo je čak i viša.

Što se tiče borbene učinkovitosti, nema pritužbi na model, što potvrđuju rezultati vojnog sukoba u Siriji i Iraku, gdje se tenk mogao natjecati s vodećim američkim i njemačkim oklopnim vozilima. Još jedna važna prednost serije je prisutnost automatskog punjača oružja, što smanjuje broj posade na 3 osobe.

2. Leopard 2A7Sljedeće mjesto na našoj ljestvici zauzima najnovija modifikacija uspješnog njemačkog tenka Leopard 2, koji je dobio ojačani oklop i nove digitalne tehnologije. Ovaj model odlikuje se visokom razinom zaštite i prilagođenosti borbenim djelovanjima u urbanim sredinama. Vozilo se odlikuje povećanom preciznošću i dometom paljbe u usporedbi s drugim tenkovima, što je posljedica naprednog topa i sustava upravljanja vatrom.

Najnovija modifikacija 2A7+ opremljena je topom Rheinmetall Rh-20 L55A1 kalibra 120 mm, koji se smatra jednim od najboljih na svijetu. Što se tiče slabosti modela, one uključuju nedostatak kompatibilnosti s potkalibarskim projektilima za probijanje oklopa s jezgrom od urana, a korištena jezgra od volframa ima nižu stopu probijanja oklopa.Trenutna verzija tenka dobila je poboljšani stupanj zaštite od kumulativnog streljiva (ATGM), ali je njegova masa povećana na impresivnih 70 tona.

"Ispod haube" Leoparda 2A7 nalazi se dizelska jedinica od 1500 konjskih snaga koja može podnijeti ovu težinu, ali se borbeno vozilo ne ističe posebnom pokretljivošću i manevarskim sposobnostima. Programeri su također napravili promjene u sustavu upravljanja paljbom i predstavili takozvani koncept "digitalnog tornja" s mogućnošću pregleda unutar radijusa od 360 stupnjeva ispod oklopa.

Unatoč svim prednostima, maksimalni kapacitet Leoparda 2A7 ne prelazi 4 osobe, kao, zapravo, na drugim zapadnim modelima. Također ne postoji sustav za automatsko punjenje oružja, pa je potreban dodatni član posade za kontrolu procesa. Naravno, ovo je značajan nedostatak, ali uklanja ograničenja u pogledu duljine korištenih potkalibarskih projektila za probijanje oklopa.

Njemačka vojska naručila je prvu seriju od 20 Leoparda 2A7 još 2014. godine. Sada se izvoze u mnoge europske i druge zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar itd.

Ne propustite

Izrada kuhinja po meri - Stolarija Gavrilović

3. M1 AbramsPred vama je "najfancy" američki tenk u modifikaciji M1A2 SEP V3 Abrams. Riječ je o oklopnom vozilu visoke tehnologije opremljenom oklopom od kompozita s osiromašenim uranom, kao i naprednim sustavom upravljanja paljbom (FCS).

Težina stroja je 65 tona, a kao pogonska jedinica koristi se plinska turbina (obično se takvi motori koriste u vojnom zrakoplovstvu, kao iu sovjetskom modelu T-80) pod nazivom Honeywell AGT1500. Snaga mu je 1500 KS. S.

Glavni top je 120 mm glatki top M256, koji je postao analog njemačkog Rheinmetala RH-120. Posebnost ove modifikacije je impresivna točnost snimanja. Također u novoj verziji bit će poboljšane potkalibarske granate s jezgrom od osiromašenog urana M829E4 AKE Advanced Kinetic Energy, koje imaju bolju probojnost oklopa.

Još jedna važna prednost ovog tenka je veliko iskustvo njegove uporabe u stvarnim oružanim sukobima. Stroj je uspješno korišten u Iraku, a sada sudjeluje u neprijateljstvima na Bliskom istoku. Sve je to omogućilo proizvođaču da stekne neprocjenjivo iskustvo za maksimalnu prilagodbu oklopnih vozila borbenim uvjetima.Međutim, kada se radi o korištenju tenka ne od strane američke vojske, već od strane oružanih snaga Iraka ili Saudijske Arabije, rezultati su daleko od željenih. Na primjer, samo jemenski pobunjenici Houthi uspjeli su uništiti najmanje 20 jedinica M1A2S koje su bile u službi Saudijske Arabije, a militanti IS-a (prepoznati kao teroristi u Rusiji i zabranjeni) uništili su ništa manji broj vojnih vozila. A ono što najviše iznenađuje je da su za likvidaciju korišteni daleko od najnaprednijih protutenkovskih sustava.

Trenutna cijena novog M1A2 SEP Abramsa kreće se od 8,6 milijuna dolara, što smanjuje obujam izvoznih isporuka. No, nekada su se u velikom broju prodavale pojednostavljene i "zastarjele" verzije.

Samo u Egipat poslano je najmanje 1200 M1A1 Abramsa. Oko 6 zemalja (s izuzetkom SAD-a) kupilo je 2217 M1, od kojih je 750 bilo u vrhunskoj modifikaciji M1A2. Mnoga vozila uklonjena su sa skladišta, podvrgnuta remontu i modernizaciji, a također su otišla u izvoz.

Što se tiče budućih izgleda za opskrbu velikih količina, one još nisu uočene, tako da projekt nema osobitu komercijalnu vrijednost.

4. MBT-2000/Al-KhalidPosljednjih je godina kineska vojna industrija prošla kroz ogromne promjene i razvija se impresivnom brzinom. To se također odnosi i na proizvodnju spremnika. Najuspješniji kineski razvoj na globalnom tržištu oklopnih vozila je MBT-2000/Al-Khalid.

Projekt je izvorno stvoren za izvozne svrhe - uglavnom za isporuke u Pakistan, što objašnjava njegovo ime za raspoređivanje proizvodnje u ovoj zemlji. Od 2001. ova je zemlja dobila 415 primjeraka. Još 150 vozila isporučeno je Maroku, 150 Mianmaru, 22 Šri Lanki i 44 Bangladešu. Ukupna količina isporuka iznosila je 781 jedinicu.

Tako su Kinezi uspjeli zauzeti konkurentno tržište i pridobiti interes većih igrača. Očekuje se da će Kina u bliskoj budućnosti potpisati novi ugovor o proizvodnji poboljšanog modela tenka za pakistanske oružane snage.

Popularnost modela je zbog prihvatljive cijene s izvrsnim performansama. U 2011. trošak jednog stroja iznosio je 4,7 milijuna dolara, što mu je omogućilo da odgovara segmentu cijene / kvalitete, poput ruskog T-90.

Drugi MBT-2000 / Al-Khalid može se pohvaliti tlocrtom s tri člana posade i automatskim punjačem oružja. Kalibar 125 mm također odgovara ruskom, a ne zapadnom 120 mm.

Zrelije dame...

Iskrene fotografije zrelih dama №30
Iskrene fotografije zrelih dama №30
Erotika, Zrele dame
Iskrene fotografije zrelih dama №03
Iskrene fotografije zrelih dama №03
Erotika, Zrele dame
Iskrene fotografije zrelih dama №16
Iskrene fotografije zrelih dama №16
Erotika, Zrele dame

5. AMX-56 LeclercFrancuski AMX-56 Leclerc dovršava popis 5 najprodavanijih i najuspješnijih tenkova našeg vremena. Unatoč pripadnosti zapadnom taboru, Francuska zadržava svoju autentičnost i uvodi vlastiti razvoj i inženjerska rješenja u svoja borbena vozila.

Linija AMX-56 Leclerc sišla je s proizvodne trake 1990. Francuske oružane snage dobile su 406 tenkova, dok je samo 388 jedinica izvezeno i to u jednu zemlju - UAE. To je zbog pretjerane cijene linije, čak i ako uzmemo u obzir trendove zapadnog tržišta.

Dakle, sada je cijena jednog vozika oko 9,3 milijuna eura. Izvozne perspektive praktički nema, a novi tenkovi nisu proizvedeni od 2008. godine. Međutim, u Jemenu se model dobro pokazao. Od 70 vozila koja su sudjelovala u neprijateljstvima u ovoj zemlji, samo 4 su oštećena.

Amaterski Eromix

Amaterski Eromix №3
Amaterski Eromix №3
Eromix, Djevojke
Amaterski Eromix №11
Amaterski Eromix №11
Erotika, Eromix, Djevojke
Amaterski Eromix №24
Amaterski Eromix №24
Erotika, Eromix, Djevojke

14+
Podijelite ovaj link:
28.04.2023
Copyright © 2023, Biganimal. Developed by Animat studio.