Ne propustite

Pet najvećih aviona na planeti

Zrakoplovstvo se već više od desetljeća razvija velikom brzinom, pa ne čudi što se na tržištu redovito pojavljuju ovakvi avioni koji impresioniraju svakoga tko ih vidi. I ako jedni imaju izvrsne tehničke karakteristike, drugi su tolikih razmjera da mogu konkurirati višekatnicama po visini i nogometnim igralištima po širini.

Prestavljamo vam 5 najvećih aviona na planeti, koji zadivljuju svojom gigantskom veličinom.

1. An-225 "Mriya"Možda posljednjih tridesetak godina nema poznatijeg divovskog zrakoplova od An-225 Mriya, koji od 1989. i dalje ponosno nosi status najvećeg i najmoćnijeg transportnog aviona na planeti. Izgradili stručnjaci OKB-a po imenu O.K. Antonov, na čelu s dizajnerom Viktorom Tolmačevom, drži rekord po maksimalnoj težini pri uzlijetanju, kao i jedini zrakoplov ove kategorije koji je poletio više puta. Zrakoplov se aktivno eksploatirao od samog početka svog putovanja, iako je izgrađen sa specifičnom namjenom: prijevozom sovjetskog svemirskog šatla Buran i raketnih pojačivača Energia, no danas se An-225 koristi i za niz drugih operacija zračnog prijevoza. . Već 2004. godine divovski je avion postavio više od 240 rekorda, zbog čega je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

2. Aero Spacelines Super GuppyZaštitni znak ovog zrakoplova je njegov izgled, sličan ribici guppy, zbog čega je dobio odgovarajući nadimak “Super Guppy”. Izgrađena je dosta davno, davne 1965. godine, ukupno je u pogonu bilo pet primjeraka takvih strojeva. Iskorištavale su ih komercijalne organizacije kao prijevoznik velikog tereta i raznih prevelikih, kao i NASA za prijevoz komponenti svemirskih brodova i raketa. Inače, potonji su i dalje operateri jednog od pet zrakoplova, a ostala četiri su na konzervaciji.

3. Lockheed C-5 GalaxyNosivost američkog zrakoplova C-5 Galaxy je 135 tona, što ga čini najvećim zrakoplovom kojim je američka vojska redovito upravljala od ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na C-5 se može smjestiti šest helikoptera McDonnell Douglas AH-64 Apache ili šest oklopnih transportera M1126 / M1135 Stryker, jedan moderni tenk M1 Abrams (možda i dva odjednom, ali modeli iz 1980.) ili do 345 vojnika i časnika.

Ne propustite

Hausmajstor | kućni majstor od sitnih popravaka do adaptacija i renoviranja

4. Boeing 747 DreamlifterZa razliku od spomenutih divova, Boeing 787 Dreamliner izgrađen je relativno nedavno - početkom dvadeset i prvog stoljeća. Zapravo, radi se o nekoj vrsti sinteze Boeinga 747 s posebnim teretnim prostorom, sličnim onom Super Guppyja. Takve transformacije dovele su do činjenice da novi teretni avion može primiti tri puta veći volumen od teretnog aviona 747-400F. No, njegov smjer djelovanja je vrlo uzak - Boeing 747 Dreamlifter se koristi za prijevoz komponenti diljem svijeta.

5. An-124 "Ruslan"Još jedna ideja Projektantskog biroa Antonov i osobno dizajnera Tolmačeva, An-124 Ruslan je najveći vojni zrakoplov na svijetu. Djelovao je gotovo četrdeset godina: prvo u zračnim snagama SSSR-a, a zatim u Rusiji. Često se uspoređuje s američkim C-5 Galaxy: pokazalo se da drugi ima veći praktični domet, ali domaći zrakoplov zapravo može nositi čak i više od zapadnog zrakoplova. Ukupno je izgrađeno 55 An-124, koji se i dalje aktivno koriste, a neće uskoro morati ići na periferiju povijesti.

Zrelije dame...

Iskrene fotografije zrelih dama №19
Iskrene fotografije zrelih dama №19
Erotika, Zrele dame
Iskrene fotografije zrelih dama №41
Iskrene fotografije zrelih dama №41
Erotika, Zrele dame
Iskrene fotografije zrelih dama №01
Iskrene fotografije zrelih dama №01
Erotika, Zrele dame

14+
Podijelite ovaj link:
27.11.2021
Copyright © 2022, Biganimal. Developed by Animat studio.